Monstera – skötsel och fakta

Monstera (Monstera Deliciosa) är en imponerande och populär inomhusväxt som härstammar från de tropiska regnskogarna i Central- och Sydamerika. Med sina stora, dekorativa blad och förmåga att trivas inomhus utan något större behov av skötsel har Monstera blivit en favorit bland växtälskare världen över. Här går vi igenom hur du gör för att sköta om din Monstera på bästa sätt och se till att den trivs i ditt hem.

Så sköter du om din Monstera

Placering och ljus

Monstera älskar ljus men du bör undvika att placera den direkt i starkt solljus eftersom dess bland kan brännas. Det bästa är att ge din monstera mycket morgonsol och sedan låta den njuta av skugga under eftermiddagen. En plats nära ett fönster där ljuset filtreras genom gardiner eller persienner är perfekt. Du kan också ställa den ett par meter in i rummet från ett fönster, då får den en lagom mängd ljus och skugga och kommer att trivas som bäst. Tänk också på att monsteran kan växa sig väldigt stor, så ge den tillräckligt med utrymme att breda ut sig.

Temperatur och luftfuktighet

Eftersom monstera är en tropisk växt trivs den bäst i värme och hög luftfuktighet, så se till att hålla inomhustemperaturen mellan 18 och 23 grader för optimal tillväxt. Att duscha bladen med vatten flera gånger i veckan bidrar till att öka luftfuktigheten runt växten och skapar en mer trivsam miljö. 

Vattning

När det gäller vattning är det viktigt att låta jorden torka upp något mellan vattningarna för att undvika att rötterna blir för blöta och ruttnar. Stick ner ett finger några centimeter i jorden för att avgöra om det är dags att vattna igen. Om jorden känns torr är det dags för vattning. Vanligtvis behöver du vattna Monstera ungefär en till två gånger i veckan. På vintern kan du minska vattningen något eftersom växten växer långsammare under den perioden.

Näring

Under tillväxtsäsongen, vanligtvis från vår till höst, behöver din Monstera regelbunden gödsling för att hålla sig frisk och frodig. Använd en svag dos av flytande växtnäring ungefär varannan vecka för att tillgodose växtens näringsbehov. På vintern räcker det att gödsla någon gång i månaden.

Plantering och omplantering

När du planterar din Monstera är det viktigt att välja en kruka med dräneringshål i botten för att undvika övervattning. Se även till att jorden är näringsrik och väldränerad för bästa tillväxt. Plantera om din Monstera när den har vuxit ur sin nuvarande kruka, vanligtvis ungefär en gång per år för unga plantor och mindre ofta för äldre och mer etablerade växter. Monstera gillar att stå trångt, så det är bättre att välja en lite mindre kruka från början. När du märker att rötterna fyller ut krukan är det dags att omplantera till en större. Använd en väldränerad jord för att undvika vattenstagnation runt rötterna.

Monsteran växer snabbt och med rätt förutsättningar kan den bli hela 10 meter hög. Den växer naturligt spretigt så om du vill uppmuntra en mer rak tillväxt kan du använda växtstöd för att stötta upp stjälkarna och på så sätt ge den en mer städad form.

Luftrötter

Monsteran är inte bara känd för sina imponerande löv utan även för sina distinkta, bruna luftrötter. Luftrötterna hjälper monsteran att ta upp syre och näring. På äldre plantor kan luftrötterna växa sig väldigt långa. Om din monstera får så långa luftrötter att du tycker att de är i vägen kan du leda ner dem i jorden. Monsteran kommer inte att dö om du klipper av luftrötterna, men eftersom de hjälper plantan att hämta syre så är det bra att låta dem vara kvar om de inte är alltför mycket i vägen.

Skadedjur 

Monstera är vanligtvis motståndskraftig mot skadedjur, men ibland kan den drabbas av bladlöss, spinnkvalster eller svampsjukdomar. Om du märker några skadedjur eller tecken på sjukdom är det bäst att agera snabbt. Använd insektsbekämpningsmedel eller svampmedel enligt anvisningarna på förpackningen för att behandla problemet.

Ta sticklingar på Monstera

Monstera är relativt lätt att föröka genom sticklingar. För att ta en stickling klipper du av en del av en frisk stjälk med minst ett eller två blad. Placera sedan sticklingen i en behållare med vatten eller direkt i fuktig jord och placera den på en varm och ljus plats. Efter några veckor bör det bildas rötter och du kan plantera sticklingen i en separat kruka.

Monstera är giftig för hund och katt

Även om monstera är en vacker och populär växt är det viktigt att vara medveten om att dess blad och frukt kan vara giftiga för både hundar och katter. Håll därför din monstera utom räckhåll för djur och se till att placera den på platser där barn och husdjur inte kan komma åt den.

Vanliga problem med monstera

Gulnande eller bruna bladspetsar

Om din monstera från gulnade eller bruna kanter på bladen kan det bero på för mycket direkt solljus eller att växten får för lite vatten. Flytta din monstera till en plats med mer indirekt ljus och se till att du vattnar den regelbundet, men undvik att övervattna. Bruna bladkanter kan också bero på för låg luftfuktighet. Spruta vatten på bladen oftare för att öka luftfuktigheten.

Bladlöss eller spinnkvalster

Om du upptäcker små insekter på bladen eller fina spindelvävliknande strukturer kan din monstera vara drabbad av bladlöss eller spinnkvalster. Använd ett insektsbekämpningsmedel som är lämpligt för inomhusväxter enligt instruktionerna på förpackningen.

Blad som blir gula och faller av

Att bladen på din monstera blir gula eller faller av kan bero på övervattning eller att rotsystemet börjat ruttna. Låt jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna och se till att din monstera har tillräckligt med dränering i krukan. Om rötterna har börjat ruttna kan du försöka rädda växten genom att plantera om den i ny, väldränerad jord.

Långsam tillväxt eller ingen tillväxt alls

Om din Monstera inte verkar växa som den ska kan det bero på brist på ljus, för låg temperatur eller otillräcklig gödsling. Flytta växten till en ljusare plats, se till att den är tillräckligt varm och gödsla den enligt rekommendationerna under växtsäsongen.

Brunaktiga fläckar på bladen

Bruna fläckar på monsteras blad kan vara ett tecken på övergödning eller att du vattnar den med för kallt vatten. Minska mängden växtnäring som används och se till att vattnet du använder är rumstempererat. Bruna fläckar kan också tyda på att monstera får för lite vatten.

Stora hål i bladen

Om du upptäcker stora hål eller tuggade kanter på bladen på din monstera kan det bero på skalbaggar eller andra skadedjur. Inspektera noggrant bladen och använd lämpliga insektsbekämpningsmedel för att bli av med skadedjuren.

Genom att vara uppmärksam på hur din monstera verkar må och agera snabbt när du märker några problem kan du hjälpa den att fortsätta trivas och växa. Ofta krävs bara små justeringar i skötseln av din växt för att den ska må bättre.

Lyckas med monstera

Det är enkelt att förstå varför Monstera har blivit så populär. Det är en av våra mest lättskötta gröna växter och med rätt placering, vattning, gödning och lite kärlek kommer din Monstera att belöna dig med sina vackra, luftiga blad och frodiga tillväxt. Stort lycka till med din gröna kompanjon!

Rulla till toppen